Idéer spelar roll

»Jag är demokratisk socialist. Jag är det med stolthet och med glädje.«

Så inleder Olof Palme ett av de mest briljanta retoriska anföranden som någonsin hållits i en partiledardebatt. (Har du inte sett anförandet, titta här.) På fem minuter förklarar han hur han blev socialist för att han har sett fattigdom i världen, för att socialdemokraterna byggde upp Sverige och för att högerns framfart skapar orättvisor. Det är vasst, det är ideologiskt – och han vann också valet samma år. Men anförandet är inte bara ett exempel på bra retorik. Det är också en illustration av hur stor roll idéer spelar.

Olof Palme är bland det värsta som hänt Sverige. Han stod för det värsta gullandet med förtryckare och hade överseende med förtrycket i socialistiska diktaturer som Kuba och Zimbabwe. Han kallade frihandel för imperialism, tog strid mot alla marknadslösningar och upprätthöll med all kraft förbud mot fri radio och tv. Socialdemokraternas ekonomiska politik skapade stagnation, stelhet och obefintlig reallöneutveckling, och deras flyttlasspolitik slog sönder landsbygden.

Hur kunde de vara så dåliga? Hur kunde de driva en politik som skadade Sverige så mycket?

Anledningen är att idéer spelar roll. Olof Palme var övertygad om att människor inte skulle vara fria. Han ville inte att de skulle få välja själva. Han trodde på att staten skulle ta ansvar för deras liv. Och drivs man av dåliga idéer så kan man göra stor skada.

Naturligtvis gäller även det omvända. Drivs man av bra idéer kan man göra stor nytta. Tror man på frihet, liberalism, miljöengagemang och marknadsekonomi kommer ens politiska gärning stärka samhället. Idéer spelar roll. Ett samhälle som styrs av dåliga idéer kommer bli ett dåligt samhälle, medan ett samhälle som styrs av frihetliga idéer kommer bli bra.

Det är därför Centerstudenter är så viktiga. Vi ska driva på för en öppnare, grönare och friare värld. Vi ska driva på för ett vassare och mer ideologiskt parti. På samma sätt som Olof Palme förstörde Sverige genom att inte tro på frihet, kan vi skapa en bättre värld, genom tro på frihet, kunskap om politiken och en stark ideologisk förankring.